Leefkracht Jeugdzorg Autisme

Autisme bij kinderen: hoe herken je dat?

Het niet begrijpen van grapjes, moeite hebben met veranderingen, weinig begrip opbrengen voor emoties van anderen; het is kenmerkend gedrag voor kinderen met een autismespectrumstoornis (ASS). Vaak merk je als ouder al gauw dat de ontwikkeling van je zoon of dochter anders verloopt dan die van leeftijdsgenootjes. Maar dat er echt iets aan de hand is, wordt meestal pas duidelijk als je kind naar de basisschool gaat.

Moeilijk contact maken

De leerkracht merkt dat je kind moeilijk contact maakt met andere kinderen, angstig is in onbekende situaties en zich helemaal stort op één bezigheid. Niet alleen zijn kinderen met ASS vaak minder sterk ontwikkeld in de sociale omgang, ook ervaren ze beelden, geuren en geluiden op een eigen manier. Deze zogenaamde prikkels kunnen voor een kind met autisme heel intens zijn.

Informatie verwerken

In de hoofden van kinderen met ASS wordt informatie op een andere manier verwerkt. Gegevens komen binnen als losse puzzelstukjes, die steeds opnieuw geplaatst moeten worden. Bij kinderen zonder autisme vindt dit proces onbewust en zonder veel inspanning plaats. Iemand met autisme steekt veel energie in het leggen van verbanden tussen de puzzelstukjes, ofwel de informatie die binnenkomt.

Onderzoek en begeleiding door Leefkracht Jeugdzorg

Zijn bovenstaande voorbeelden kenmerkend voor jouw zoon of dochter? Leefkracht Jeugdzorg biedt ondersteuning in de vorm van onderzoek en begeleiding. We bieden daarnaast diverse soorten begeleidingen aan die geschikt zijn voor kinderen met een autismespectrumstoornis.

 

 

Vestigingen

  • Boxmeer
  • Deurne
  • Venray